Blog Theme by PHP Website

Обичаји у Витовници на Божић

На Божић се устаје рано, да би домаћин пуцао из оружја и обзнанио долазак Божића. Ко први у селу запуца из пушке, биће уважен у селу, јер је највреднији. Затим се на ражањ ставља прасе или каква печеница. На ватри се пече уз окретање и ту се води рачуна да не буде окретано на исту страну ко прошле године, да не би било помора стоке у тору. Кад се брав испече, домаћин поново пуца из пушке. Тада домаћин уноси печење у кућу и чељади говори „Христос се роди” а домаћица и деца одговарају „Ваистину се роди”. Домаћица затим захвата воду и меси чесницу од пројина брашна. У чесницу ставља зрневље, иверчић од јарма, лешник, орах, босиљак, лист од књиге, метални новац. Долази у кућу и положајник, који са капије наздравља са „Христос се роди”, а укућани му приносе столицу и одговарају „Ваистину се роди”. Домаћица га затим части са кудељицом вуне, а ређе са исплетеним чарапама. До сада је остао обичај да се у кућу на Божић не иде никуд без договора.
За време ручка се на столу постављају тањири, уносе кашике, виљушке и поставља се ручак. Обичај се задржао да тада неке жене намењују мртвима, иако је Божић дан радости и Рођење Христово - најсретнији дан. Затим се запали славска свећа, пререже поскур – колач, и ломи чесница. Комади се деле по старешинству укућана. Ко нађе пару верује се да ће бити газда до следећег Божића. На крају ручка се гаси свећа вином и оставља за лек јер се још верује да се њом лечи чир у стомаку.
У време Божића сва три дана соба се не чисти, нити се слама диже, нити се било шта из куће избацује. Домаћица даје деци мешене хлебне колаче који означавају срп, косу, овце, а женска деца добивају колаче „гуске”.
Трећег дана Божића, домаћин део грана од Бадњака и сламу носи у воћњак и качи на гране. Сламу просипа по шљивару да шљиве роде као плева, по подне домаћица очисти кућу и остатак сламе носи кокошкама у гнездо. Најлепши је дан Божића, кад пада снег, јер се верује да ће година бити родна, ако пада снег.

Погодака: 853

Baneri