Blog Theme by PHP Website

Привреда - земљорадња у Витовници

Сећање у свом дневнику је водио Влада Јенић из села Витовнице
“Године 1960. била је умерена зима и 1961. године, са мало снега. Пролеће је било суво све до априла месеца, када је почела киша. Киша је падала без престанка цео месец дана, тако да се није могло да оре ни сеје. На дан Свете Тројице почела је јака киша да пада са градом, тако да се моја падина „Ла Вркање” напунила водом. Од Свете Тројице, киша је престала да пада, и није никако падала све до месеца новембра, и тада је пала толико мало, да ни бусење није пробило из земље. Нашло се суво. Жито се сејало, али дубина орања је била од 5 до 10 сантиметара. Тако се са једног хектара убрало 300 кила жита. Са површине од 0,80 ари убрао сам 1 кола кукуруза, око 200 – 300 килограма зрна”.
Сећање Владе Јенића на јаку мећаву са кошавом у селу Витовници
“Дана 12. фебруара 1963. године, био је уторак, јутро и дан за памћење. Ујутру је почела јака мећава са снегом, село је било завејано. Није се могло ни запрегом, ни  санкама никуд ићи ван дворишта.
Дана 14. фебруара 1963. године, био је четвртак, пољопривредник из Витовнице, Влада Јенић, је устао рано, клепао ораоник на плугу и оштрио цртак. Потом је пошао на орање у место „Ла Вркање”. Одједном су му се краве вратиле кући с пута, побегле. Зауставила их је Душица, жена Љубе Максана, која је пошла за Мелницу. Потом сам са женом орао од 1 сат до 3 сата по подне. Орање смо наставили и на Сретење Господње у петак, код колибе заједно са Доситејем Тодоровићем. У близини је тог дана вадио шљиве из свог воћњака код старе колибе Миладин Солдатовић. У току дана, од 10 до 12 часова, поорали смо 22 бразде, од 12 до 2 сата по подне смо ложили ватру и грејали се у колиби. Од два сата по подне до 4 сата поорали смо још 22 бразде, укупно 44 бразде”.

Погодака: 1082

Baneri