Blog Theme by PHP Website

Лов и ловство у Витовници

Ловци села Витовнице у првој половини 20. векаВитовница сада има око седамдесетак активних кућа са 300 становника. Село се простире na поврОружни лист Драгољуба Ј. Петровића из Витовницешинi од око 2.716 хектара, од чега подручје Треста заузима око 103 хектара шуме, којом газдује „Србија - Шуме”. На удаљености од села налази се највиша тачка надморске висине терена Ловачког УдружењаТрест – „Кобиља глава”, од 778. метара. Ова секција од 1991. године је самостална, а до поменуте године је била удружена са секцијом из села Мелнице.
Од дивљачи на овим ловним теренима постоје дивље свиње, срндаћка дивљач, фазан, јаребице камењарке, дивљи голуб – гриваш, зец, а има и вукова, лисица и јазаваца.
Ловци који су ловили одмах иза Другог светског рата, све до 1985. године, били су: Милан Бузејић, Жарко Томић, Јеремија Арсенијевић, Петар Лалић, Тихомир Грујић, Драгољуб Пајић, Драгутин Грујић, Милан Јанковић, Владимир Јенић, Сима Петровић, Петар Васиљевић, Вујица Јовановић, Војислав Јовановић, Војислав Нуцуљевић, Божидар Новаковић, Милош Милошевић, Војислав Милошевић, Владимир Филиповић – кафеџија, Драгољуб Пауновић, Крста Николић, Тихомир Петровић, Јован Лалић и Војислав Јенић.
Чланови секције били су и ловци из Витовнице, који не лове или су се преселили у друга места становања: Мирослав Јовановић, Стојадин Стевановић, Војин Новаковић, Љубомир Јенић, Влада Степановић, Радиша Дулкановић, Љубче Лалић.
У сећањима Витовничана сачувана је до данашњих дана и прича да је, још пре Другог светског рата, вука уловио ловац Драгољуб Пајић. Од дивљих свиња најбољи Чланска карта ловца Драгољуба Ј. Петровића из Витовницеулов имао је Мирослав Јовановић. У новије време улов на дивље свиње имају и Славиша Лалић, Влада Степановић, Томислав Јанковић, Тихомир Петровић, Слободан Драгојевић, Душан Дражиловић и Жарко Станојевић.
Највише лисица у друштву-секцији устрелили су Дракче Стевановић и његов отац Стојадин, који годишње убију и по 15 лисица. У лову на фазана најбољи улов имају Славиша Лалић, као и Мирослав Јовановић иЛовачка исправа Драгољуба Петровића ‘Пајана из Витовнице његов син Слађан. Годишње се на овом терену улови 15 до 20 дивљих свиња. Треба рећи да је давне 1985. године Мирослав Јовановић уловио дивљег вепра тешког преко 200 килограма.
Ловци у селу се најчешће окупљају у згради Дома културе, одатле крећу у лов и у друге акције у оквиру друштва, као што је прихрањивање дивљачи у зимским условима, али и на славља, која се приређују у току године. Некада, док је радила сеоска кафана, код кафеџије Владе, било је окупљања у њој, јер је и кафеџија био ловац.  Највише дивљачи се налази у атару села, на местима званим: „Парлог”, „Манастирска фаца” и „Богданов крш”.
Садашњу секцију ловаца у Витовници, на крају 2007. и 2008. године, чине: Слађан Јовановић, груповођа, Лалко Пауновић, Горан Стевановић, Славиша Јовановић, Љубиша Петровић, Владимир Јовановић, Слободан Драгојевић, Драги Степановић, Звонимир Ловци села Витовнице са гостима испред дома културе у ВитовнициСтепановић Влада, Дракче Стевановић, Јован Грујић, Стојадин Стевановић, Иван Драгојевић, Илић, Радиша Трифуновић и Богољуб Јовановић - укупно 19 активних ловаца у секцији на крају 2007. године; почасни ловци су Мирослав Јовановић и Душан Дражиловић, а стари ловац је Стојадин Стевановић.
Ловци ове секције редовно прихрањују дивљач и ловиште чисте од штеточина и паса луталица. Секција је веома вредна и узор је по свом раду у ЛУ “Трест” – Петровац. Ловци у лову користе своје керове, зване „балканци”, а за лов на лисице искључиво керове гониче. Природна станишта и очуваност шуме на овим просторима дају богат улов и овде постоје сви проридни услови за успешан развој ловног туризма.

 

Садашња група ловаца из села Витовнице пред полазак у лов

Садашња група ловаца из села Витовнице пред
полазак у лов

Погодака: 990

Baneri