Blog Theme by PHP Website

Витовничани који су ловили од Првог светског рата па до данас

Један од најстаријих витовничких ловаца и први сеоски поштар, Петар Лалић звани ШиканЛовци села Витовнице, који су били зачетници лова у селу, имали су у том временуЛовац Мирослав Јовановић из Витовнице са одстрељеним дивљим свињама модерне ловачке пушке, што је била велика реткост. Ово је пример ловства и времена у којем се помиње и број ловаца у селу Витовници. Бројност од преко тридесет активних ловаца од 1920. године је пример добре развијености и организованости ловаца на просторима Витовнице.
Ловци који се налазе на јединственој старој фотографији из 1918. године, које је мештанин Витовнице сачувао од свог претка, говори да су се ловом као активни ловци бавили између осталих Мијајло Пајан, Светолик Лазаран, Жарко Штрбан, Сима Петровић, затим Петар звани Шикан, и многи други.
Фотографија сведочи да су поменути ловци имали и добре керове за лов. Оружани лист, као документ о поседовању ловачке пушке је прави раритет, који је сачуван од 29.3.1920. године, на име Драгољуба Ј. Петровића, из Витовнице, срез Млавски, област Пожаревачки, под бројем 254. Издат је од Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, са седиштем у Петровцу. У овом листу поменути Драгољуб је поседовао ловачку пушку двоцевку. Дозволе за лов ловца Драгољуба Ј. Петровића, такође датирају из двадесетих година XX в., од одобрења под владом Александра Карађорђевића, Петра II Карађорђевића, до оне из 1949. године, када је земљом владао Јосип Броз. Сви ови подаци потврђују један дуги низ деценија ловства на терену села Витовнице.
Поред тога што су Витовничани били родољуби и добри ратници у ратовима, тако су били и ловци у миру, бранећи своја стада од упада вукова у торове својих, тада великих стада оваца.
Био је и велики број дивљих свиња, које су у потрази за храном, упадале у њиве и забране и уништавале летину. Ловци су се бранили оружјем. Ово је велики и значајан пример, који је сачуван за долазећа поколења, не само у Витовници.
Ову вредну архиву о ловству и документацију, са фотографијом, брижно чува мештанин села Витовнице, са поносом, као реликвију своје куће, Милан Пауновић, са својом супругом Загорком.

Ловци поред трофеја у свом ловачком дому на свечаности, Слободан Драгојевић и Славиша Лалић

Ловци поред трофеја у свом ловачком дому на
свечаности, Слободан Драгојевић и Славиша Лалић

Погодака: 836

Baneri