Blog Theme by PHP Website

Konoplja, konopljište i proizvodi od konoplje

Konoplja DomacaKonopljište je mesto koje se u rano proleće pripremi za sejanje konoplje. Leje konopljišta su pretvorene u sitnu zemlju, pomešane sa blagim stajskim đubrivom.
Najpre se naprave brazdice motikom i zaseje se semenom konoplje. To je u prošlim vremenima imala svaka kuća.
Kada konoplje izrastu i cvetaju, „prvajke” žućkasto – zelenim sitnim cvetom, one se oberu čupanjem iz zemlje, a drugajke ostaju za kasnije. Obrane konoplje se vezuju u ručice. Zatim se suše i naprave se topila u pesku na obali same reke Vitovnice. Tu se slažu konoplje u ručicama a preko njih se stavljaju daske sa kamenjem da se pritisnu i budu u dubini od 40 santimetara u vodi, gde prilikom zagrevanja vode nastaje vrenje. Tako se konoplje desetak dana kisele dok ne omekšaju, zatim se vade i peru u reci, kako bi postale bele. Obično se oprane ručice suše na plotu ili ogradi kraj kuće.
Obijanje konoplje se vrši na procepu, nabojnikom. Tako se dobiva vlakno od konoplje, zvano „težina”. Takvo prvo vlakno je grubo i puno je puzdera. Da bi se dobilo čisto vlakno nastupa proces na grebenu i tako se posle dobiva povesma. Tada se povesma perja na pernici dok se se dobije meko vlakno od jedan metar dužine, srebrnaste boje. Takva povesma se prede na preslici vrtenom. Najtanja nit služi za tkanje odeće. Od grublje niti se prave slamarice i tkaju džakovi. Beljenje težine se vrši pepelom.

Povesme se uvaljaju u prosejani pepeo i preliju se vrelom vodom i tako stoje sedam dana. Posle se povesme ispiraju na reci ili kladencu ili sa vodom iz bunara. Ovakve i opredene povesme se na vitlima pretvaraju u kanure, zatim suču na cevi i tkaju na razboju. Cevke se uvlače u čunak, a čunak se provlači kroz cev niti. Težinjava nit je služila za osnovu kod tkanja ćilimova i ponjava za kuće, a sama vunena nit se zvala „potka” .
U raznim bojama se tkalo, klečalo i šaralo. Mašta tkalja je bila bogata. Kod Vlahinja u Vitovnici je dominirala tkanica od bele boje

Pogodaka: 2640

Baneri